Untitled Document


Programórák

   Talán ez a legfontosabb eszköz, amit nem tudnak nélkülözni, ha már gép mozgatja a harangokat. Egyformán használható úgy az általunk szerelt mágneses harangmozgató szerkezethez mint a már meglévő egyéb típusú szerkezethez is. Általános jellemzőjük, hogy rendkívül megbízhatóak. A beépített akumulátor akár 100 órás áramszünetet is áthidal. Ha több hétig nincs hálózat akkor is megőrzi a programokat, csak a kvarcvezérlésű óra áll meg. Így a pontos idő újra állításával az óra ismét üzemkész.

Alaptípus:
- Q 2042:
   Négy harangot lehet vele kapcsolni. Az órában 6 különálló blokkban különböző harangozási időpont adható meg. A felhasználó az igényeknek megfelelően különböző blokkban helyezheti el az összetartozó harangozási időpontokat. Például a mindennapos harangozások elhelyezhetők egy téli, és egy másik nyári blokkban. Egy külön blokkban elhelyezhető a temetési emlékharangok bekapcsolása, mely program a megfelelő blokk bekapcsolásával indítható. Hasonlóan elhelyezhetők külön blokkban a vasárnapi harangozások is. A programóra rendelkezik olyan késleltető egységgel, mely lehetővé teszi a különböző méretű harangok egyidejű megszólaltatását. Először a legnagyobb harangot kapcsolja be, majd pár másodperc múlva ( ez beállítható) a középsőt, és így tovább. A kikapcsolás után gyakorlatilag egyszerre hallgatnak el a harangok.

Tovább fejlesztett tipusok:
-Q 21:
   Ezt a programórát bárki tudja programozni, használni bárminemű használati utasítás nélkül is. Az óra felteszi a kérdést és arra az igen vagy a nem gomb megnyomásával kell válaszolni. Végig kérdezi az összes lehetséges feltételeket, és ha hibás választ kap akkor figyelmeztet. Ha például 14 óra helyett 2 órára akarok tévedésből egy harngszót beprogramozni, megkérdezi az óra: „Biztos, hogy éjjel akar harangozni?“ Ha erre a kérdésre a nem gombbal válaszolok, akkor kiírja: „A program törlődött, elölről akarja kezdeni?“ Az igen megnyomásával lehet folytatni a programozást. Gyakorlatilag az összes harangproramozási feladatot el tudja végezni az óra. A memóriája korlátlan. Itt is vannak előre összeállított harangozási blokkok. Itt is megvan az egyszerre megszólalás beállítási lehetősége.

-Q 21 S:
   Megegyezik az előzővel, de van még 4 kapcsolható kimenete. Ezekkel nem a harangokat, hanem egyéb berendezéseket lehet be,– illetve kikapcsolni. Például padfűtést, toronyvilágítást, díszvilágítást, riasztót stb. A programozásuk ugyanolyan egyszerű mint a harangoknál. Csak az óra által feltett kérdésekre kell igennel, vagy nemmel válaszolni.
-Q 21 ST :
   Ez az óra a fenti kettőn kívül még egy kéttornyú templom toronyórát is el tudja vezérelni. Gondosan ügyelve arra, hogy az óraütések és a harangozás ne zavarják egymást. A déli harangszó előtt a kisharang elüti a négynegyedet, a tizenkét egészet és ezután kapcsolódik be a harang.