Untitled Document


Templomtorony redőnyeinek mechanikája

   Harangok villamosítása során számos esetben felmerült az az igény, hogy amikor nem szólnak a harangok a tornyot illetve a harangteret el kellene zárni a külső hatásoktól. Ez nemis a galambok vagy egyéb madarok elleni védelmet szolgálná, hisz ezek elleni védelemként teljesen mértékben megfelel a már sok helyen használatos drótháló.
   A harangtér védelme inkább az időjárással szemben merült fel. A heves esőzések, de főleg a hóviharok által nagyon átnedvesedik nemcsak a harangokat üzemeltető mechanika, elektronika, de sok esetben jelentősen átnedveskedik maga a torony fala, tehát az épület is.

   Ezen igényeket figyelembe véve dolgoztunk ki olyan rendszert, ahol a harangok megszólalása vagy a toronyórák esetén a kongatók megszólalása előtt kinyitódnak a redőnyök, harangozás illetve kongatás befejeztével becsukódik. Ezáltal van biztosítva a torony zártsága és védelme külső hatások ellen.
   Közismerten az tornyok ablakai redőnnyel vannak ellátva ami arra szolgál, hogy a harang hangját lefelé irányítsa a toronyból. Ezek a redőnyök lehetnek stabilak vagy mozgathatók. Mozgathatók zöme vasszerkezet ami szinte mindenhol az idők folyamán működésképtelenné vált, azaz be van rozsdásodva és szinte javíthatatlan. Ebben az esetben is ugyanúgy mint a faablakoknál ablakcserét javasolunk, aminek teljes kivitelezését vállaljuk. Telephelyünkön legyártott ablakokat helyszínre szálítjuk és elvégezzük az ablakok cseréjét. Az ablakok fémből készülnek amiket többrétegű kétkomponenses festékkel védünk az időjárás viszontagságai ellen.
   Rendszerünk lényege, hogy a harangozás megkezdése előtt az ablak zárt redőnyei kinyitódnak és a harangozás befejeztével a redőnyök visszazáródnak, biztosítva ezáltal a harangtér elszigetelését a külvilágtól.. Karbantartási igénye minimális, hisz a mozgó alkatrészek évi egyszeri olajozása elégséges a berendezés hosszútávú megbízható működéséhez.